Ardha Matsyendrasana

Zittende Twist

De zittende twist strekt de wervelkolom en maakt deze soepeler, waardoor rugklachten kunnen verminderen. De houding maakt de taille slanker en is goed voor de ogen. Deze houding is erg goed voor de spijsverteringsorganen zoals de maag, dunne en dikke darm. Het stimuleert de spijsverteringsorganen door compressie. Ga maar eens in de houding zitten en je zult merken dat je een druk voelt in je buik. Door rustig en laag te ademen, versterk je een gezonde maagfunctie en de darmperistaltiek. Dit heeft weer een positieve invloed op je slaap en op je hormonale gezondheid. Op deze manier kunnen onder andere stress gerelateerde ziektes  worden voorkomen. Door met de ademhaling te werken, kun je dieper in de houding komen. Deze houding komt in verschillende variaties voor en kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Het is daarbij wel belangrijk dat je niet over je grenzen heengaat. 

Zittende twist

Hoe kom je in de houding?

  • Ga zitten met beide benen voor je uitgestrekt en je rug recht
  • Buig je rechterbeen en zet je voet vlakbij je heup. Houd daarbij je voet plat op de grond. De linkervoet is geflext
  • Breng op een uitademing je armen naar de rechterkant. Houd de rug recht.
  • Breng je linkerarm aan de buitenkant van je rechterbeen en zet je rechterarm achter je neer
  • Haal rustig adem en draai op een uitademing je hoofd naar rechts. Schouders blijven laag
  • Blijf één minuut in de houding
  • Doe hetzelfde aan de andere kant

De houding aanpassen

Als je iets meer uitdaging wil, zet de rechterbeen dan over de linker heen. Je kan ook nog je linkerbeen buigen en met je rechterhand je linkervoet pakken

P.S. Wil jij het eerste hoofdstuk van het e-book  ‘Breng Yin Yoga In Je Leven‘ ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dit kun je doen via deze aanmeldpagina.