Wat Is Yoga Nidra

YOGA NIDRA WORDT OOK WEL DE YOGA SLAAP GENOEMD

Yoga Nidra is in tegenstelling tot Hatha Yoga een passieve yoga vorm en brengt je in een diepe staat van ontspanning. Wat belangrijk is, is dat je helder blijft en niet in slaap valt. Je volgt de stem die je begeleidt en je blijft opmerkzaam van je lichaam en de gewaarwordingen op je lichaam. Aan het begin van de meditatie, formuleer je eerst een intentie (Sankalpa). De meeste mensen bemerken de fase tussen waken en slapen niet. Als je meer gaat mediteren, zal je deze fase bewust opmerken. Swami Satyananda Saraswati werd zich bewust van de fase tussen waken en slapen op en heeft hier een yogavorm uit ontwikkeld.

Wat is de invloed op je lichaam?

Yoga Nidra brengt je in een staat tussen waken en slapen. Je bent dus niet in slaap maar wel in diepe rust. Door middel van intenties/affirmaties, kun je dingen gaan loslaten die je niet meer nodig hebt in je leven of die je misschien zelfs tegenwerken. Lichaam en geest kunnen volledig ontspannen en herstellen.  Doordat in een diepe staat van ontspanning bent, ga je voorbij aan het kritische brein. Met behulp van intenties, geef je je brein de opdracht patronen te doorbreken.

Voor wie is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is goed voor iedereen. Deze yogavorm kalmeert je lichaam en geest. Tijdens de Yoga Nidra blijf je gedurende de oefening, stil liggen. Je hoeft dus geen moeiijke oefeningen te doen, waardoor deze yogavorm voor iedereen haalbaar is. Yoga Nidra is vooral goed voor mensen die slecht kunnen slapen, veel stress hebben en rusteloos zijn. In deze tijd waarin gewoon ‘zijn’ haast niet meer bestaat, is het een heerlijke manier om bewust te worden van het hier en nu in dit lichaam op dit moment.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Yoga Nidra audio opname!