Wat Is Yin Yoga

YIN YOGA VOEDT HET BINDWEEFSEL

Yin Yoga richt zich op  het versterken van de gewrichten en op versoepelen van het bindweefsel ook wel fascia genoemd. Bindweefsel vormt een vlies rond spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Vaak is het bindweefsel stug en uitgedroogd. Door middel van oefeningen, die drie tot vijf minuten worden aangehouden, wordt het bindweefsel en dieperliggende spieren weer opgerekt en gevoed. Het bekkengebied, wordt losgemaakt. Yin yoga beoefen je het beste met “koude” spieren, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt. Je komt uit de stress stand van het sympathische zenuwstelsel in parasympathische zenuwstelsel van rust en herstel.

Wat is de invloed op je lichaam?

Yin Yoga maakt de spieren soepeler en rekt het het bindweefsel op waardoor er weer vocht kan worden opgenomen. Je lichaam zal ontspanner en minder stijf gaan aanvoelen. Deze yogavorm wordt veel door topsporters gebruikt, omdat naast kracht, soepelheid essentieel is in de topsport.

Voor wie is Yin Yoga?

Bij het beoefenen van yin yoga kan iedereen in principe meedoen. De houdingen worden tijdens de lessen duidelijk uitgelegd en als een oefening te zwaar is, kun je gebruik maken van een blok of een kussen of je past de houding iets aan. Dit is ook aan te raden, omdat elk lichaam anders is en jijzelf het beste kan voelen of een houding goed voor je is. Daarbij betekent het niet dat het gebruik van een blok, dat je een beginner bent of dat je niet mee kan komen. Het betekent alleen dat bij deze oefening, jouw lichaam zo in elkaar zit dat je een hulpstuk nodig hebt ter ondersteuning van jouw lichaam om de oefening verantwoord te kunnen doen. Het beoefenen van elke yogavorm is namelijk ook je bewust zijn (of worden) van je grenzen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Yoga Nidra audio opname!