Over op de Yogamat

Mijn achtergrond ligt bij Vipassana meditatie. Ik doe dit vanaf 1995 en heb daar waardevolle lessen geleerd die ik meeneem in de yogalessen.

De missie van Op de Yogamat

BIJDRAGEN AAN EEN EVENWICHTIGERE WERELD

Omdat meditatie mij op persoonlijk vlak veel heeft gebracht en mij als persoon veel meer in balans heeft gebracht, is de behoefte ontstaan om meer mensen de weg uit het hoofd naar het lichaam te wijzen. Ik ben daarom een Hatha Yoga opleiding gaan volgen en daarna een Yin Yoga opleiding. Yoga bleek een goede vorm om meer vitaliteit, lenigheid en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Langzamerhand kreeg ik ook meer kennis van het menselijk lichaam. Inmiddels ben ik erg enthousiast over yoga, omdat het een laagdrempelige manier is om mensen te leren om in het hier en nu te blijven.

Wie is Op de Yogamat

Op de Yogamat is Lyan Appel. Mijn achtergrond ligt bij Vipassana meditatie. Vipassana meditatie is voor mij een gevoel van thuis komen. Het is een vorm die goed bij mij past. Er zijn geen rituelen verbonden aan deze techniek en het heeft geen religieuze achtergrond. Het is een eenvoudige techniek die door iedereen te beoefenen is. Dat sprak en spreekt me nog steeds aan in deze meditatievorm. Sinds ik met Vipassana begonnen ben, ga ik één keer per jaar naar het meditatie centrum, om tijdens een tiendaagse of een langere cursus, mij onder te dompelen in stilte en rust. Pas later is de yoga (wat ook meditatie is, maar waarmee ik, om verwarring te voorkomen, de lichaamshoudingen bedoel) erbij gekomen. Lees hier meer over wat yoga inhoud

Wat doet meditatie en yoga

Yoga en meditatie zijn doorgaande processen, immers door beoefening blijf je groeien en leren. Net als meditatie, leert yoga je de verbinding tussen lichaam en geest te zien en te voelen. Het gaat er dan ook niet om welke lichamelijke oefeningen je doet of hoe mooi je een oefening doet, maar om wat je ervaart tijdens een oefening.

Bijvoorbeeld: wat komt er op in je geest en waar voel je dat in je lichaam; waar leg je je grenzen; ga je door terwijl je veel pijn voelt en je eigenlijk zou moeten stoppen; of stop je terwijl je jezelf best een beetje mag uitdagen.

Meditatie/Yoga is daardoor een persoonlijk proces. Wat goed is voor jou, hoeft niet goed te zijn voor iemand anders. Dus je kunt niet 1 op 1 jouw proces toepassen op iemand. De combinatie van jouw lichaam en geest is een unieke combinatie. Daarom vind ik het belangrijk om veel aandacht te besteden aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wil je meer informatie, kijk dan verder op de site of neem contact op. Wil je een keer meedoen met een les? Dat kan natuurlijk. Een introductieles is 15 euro. Neem je daarna een kaart, dan krijg je de introductieles gratis. Om zeker te zijn van een plek is reserveren aan te raden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Yoga Nidra audio opname!