Uitleg meditatie

Mediterende vrouw

Wat is meditatie en waar is het goed voor

MEDITATIE IS EEN AANDACHTSTECHNIEK

Wat is meditatie en waar is het goed voor? Meditatie is de focus terugbrengen naar binnen en de dingen gaan zien zoals ze werkelijk zijn. Als mens richten we onze aandacht naar buiten. We kijken naar anderen en vinden daar wat van, we kijken tv, we zitten veel op Facebook of we zijn aan het gamen. Wat we ook doen, we zoeken voortdurend afleiding. Wie we zijn is niet duidelijk meer. De vraag: wie ben ik, is wel heel erg belangrijk en veel mensen zijn daarom ook opzoek naar ‘zichzelf’. Vaak wordt het antwoord gezocht in het lezen van boeken en het nadenken en analyseren van zichzelf. Maar ondanks dat je veel te weten kan komen door boeken en tijdschriften te lezen of door naar een psycholoog te gaan, je krijgt pas echt inzicht als je je blik naar binnen richt en je het lichaam gaat observeren.

Welke meditatie is geschikt voor mij?

Er zijn vele soorten meditatie en het is goed om te onderzoeken welke vorm bij jou past. Vipassana meditatie (de techniek die ik zelf beoefen) is een techniek die is herontdekt door Siddhartha Gautama. Deze techniek is door iedereen te beoefenen en is de moeder van alle meditatie en mindfulness technieken. De meditatie begint met een ademhalingstechniek om de geest te concentreren (Anapana Meditatie).  Na de ademhalingsmeditatie ga je over naar het kijken naar de sensaties op het lichaam en als laatste is er de Metta Meditatie, de meditatie van liefde en vriendelijkheid.

Welke meditatietechniek wordt gegeven bij Op de Yogamat?

Bij Op de Yogamat zal alleen de Anapana en Metta meditatie beoefend worden. Deze meditatietechnieken worden gratis aangeboden. Mocht je Vipassana meditatie willen leren? Dan is er altijd een mogelijkheid om een tiendaagse te volgen in één van de Vipassana centra.

Wat is de invloed op je lichaam?

Door regelmatig te mediteren, is het makkelijker om de dingen te accepteren zoals ze zijn. Je beseft dat alles ontstaat en weer vergaat op een diepere niveau. Vast willen houden aan denkwijzen of bezittingen zal gaandeweg door beoefening van meditatie afnemen. Hierdoor zal je gelukkiger en vrijer worden.

Voor wie is Meditatie?

Meditatie is voor iedereen. Je kan mediteren in de lotus houding (goed voor de concentratie), in kleermakerszit of, als deze houdingen niet mogelijk zijn, op een stoel. Als je een stoel gebruikt voor jouw meditatie, zorg er dan voor dat je je rug van de rugleuning afhoudt. Je blijft zo meer gefocust en valt minder snel in slaap. Als je begint met mediteren, maak dan gebruik van kussentjes om de houding comfortabel te maken. Wees lief voor jezelf. Dat je aandacht geeft aan je lichaam, zal je lichaam heel fijn vinden ook al is je houding niet perfect. Het gaat erom dat je regelmatig mediteert. Zeker in het begin zul je het langer volhouden als je zacht bent voor jezelf en jezelf niet veroordeelt als het een keertje niet is gelukt om te mediteren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Yoga Nidra audio opname!