Wat Is Hatha Yoga

Asana’s

Alle fysieke yogahoudingen vallen onder de hathayoga wat zon en maan betekent (ha betekent zon en tha betekent maan). Het woord yoga betekent samenbrengen of verbinden. De zon en de maan staan in verband met het sympathische zenuwstelsel (stimuleert alle processen die met lichamelijke activiteit te maken hebben) en parasympathische zenuwstelsel (beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen).

Door de asana’s te beoefenen (dit zijn de lichaamshoudingen) en pranayama’s (de ademhalingstechnieken) breng je jouw lichaam in balans. Voor Hatha yoga heb je geen ervaring nodig, omdat elke houding aan te passen is en daardoor geschikt is voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie (heb je een ziekte onder de leden, dan is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen). Tijdens de les wordt met elk individu rekening gehouden. Dit kan gemakkelijk omdat er in kleine groepjes les gegeven wordt.

Pranayama

Pranayama is een term die wordt gebruikt voor alle ademhalingsoefeningen. De belangrijkste Pranayama oefenening is de overwinnaarsademhaling/oceaan-ademhaling (Ujjayi ademhaling). Wanneer de overwinnaarsademhaling goed wordt uitgevoerd ontstaat er een energiestroom die elke houding ondersteunt, waardoor de oefening makkelijker wordt om te beoefenen. Er is ook aangetoond dat deze ademhaling de nervus vagus stimuleert. Dit is de tiende hersenzenuw (van de twaalf) en onderdeel van het parasympathisch zenuwstelstel. Het is de zenuw die je helpt tot rust te komen.

Wat is de invloed op je lichaam?

Wil je leniger, soepeler en krachtiger worden? Hiervoor is Hatha yoga is uitstekend geschikt. Meer dan bij andere yogavormen is Hatha yoga gericht op het krachtiger maken en versterken van de spieren. Ook zal je, doordat je je aandacht naar binnen richt, voelen wat de houding met je doet. Blijf tijdens de oefeningen met aandacht bij de ademhaling en wordt je meer bewust van lichaam en geest en de invloed die ze hebben op elkaar.

Voor wie is Hatha Yoga?

Hatha yoga is een krachtige yogavorm en als je veel klachten hebt, is het verstandiger om te beginnen met Restorative yoga. Vanuit deze vorm kun je langzaam naar de Hatha yoga toewerken. Tijdens de Hatha lessen worden de houdingen duidelijk uitgelegd. Het kan soms nodig zijn om een blok te gebruiken. Let bij de Hatha yoga goed op je grenzen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Yoga Nidra audio opname!